Španělská kuchyně je celosvětově proslulá a to díky své jednoduchosti a rafinovanosti.
Jídla jsou velice lehká, základem jídelníčku jsou ryby, mořské plody a různé variace zeleninových salátů.
Nejznámějším jídlem, které byste rozhodně měli ochutnat, je paella. Tento pokrm se připravuje ve speciální pánvi, ve které je i podáván.
Je to směs rýže, zeleniny a kuřecího masa nebo mořských plodů. Připravuje se po celém Španělsku v mnoha různých variantách.
Další specialitou jsou tapas neboli variace jednohubek. Podávají se většinou jako předkrm nebo ke sklence vína. Bývají to např. olivy, sušené maso,
sýr nebo kousky mořských plodů.
Netradičním pokrmem je za studena podávaná polévka gazpacho, jejíž základ tvoří rozmixovaná rajčata a papriky.
Milovníci sladkého by měli ochutnat podlouhlou smaženou koblihu churros, která se namáčí v čokoládě nebo krémový karamelový dezert crema catalana.
Španělsko je také proslulé výborným vínem, ze kterého se vyrábí i osvěžující nápoj sangria – vinný punč s ledem a kousky nakrájeného ovoce.